Roodbruine slanke amaniet

De Roodbruine slanke amaniet is een zeer algemene amaniet welke behoort tot het subgenus Amanitopsis. Hij wordt vooral onder loofbomen op zure grond gevonden, maar af en toe wordt hij ook onder naaldbomen gevonden.

De hoed is lichtbruin tot roodbruin gekleurd, in het midden is hij vaak donkerbruin gekleurd. De hoed bevat zelden velumresten en de hoedrand is al op jonge leeftijd duidelijk gegroefd.

De steel is wit tot licht (rood)bruin gekleurd, is makkelijk breekbaar en is hol van binnen. De steel is kaal, maar bevat soms ringen met kleine bruinige wratjes. De steel bevat geen ring en heeft een smalle knolvoet. Deze knolvoet bevat een beurs welke wit gekleurd is aan de buitenkant en bruin van binnen.

De Roodbruine slanke smaniet kan makkelijk verward worden met de zeer zeldzame Saffraanamaniet ( Amanita crocea ). Deze soort heeft echter nooit een gladde steel, en heeft een hoed die meer oranje gekleurd is. Tevens is de beurs van deze soort ook aan de binnenkant wit gekleurd.

Deze soort zou ook nog verward kunnen worden met andere soorten van het subgenus Amanitopsis, maar die soorten hebben over het algemeen een duidelijk afwijkende hoed. Let hierbij op de hoedkleur, velumresten op de hoed, of steel met wratjes.

Nikon D7500 – 105mm – F4,5 – ISO1000

Locatie: Waarnemingen