Een tapuit is een soort vogel die behoort tot de familie van de vliegenvangers. De wetenschappelijke naam van de tapuit is Oenanthe oenanthe. Het is een relatief kleine vogel die vaak voorkomt op open graslanden, akkers, heidevelden en soms ook in stedelijke omgevingen.
Kenmerkend voor de tapuit is zijn opvallende uiterlijk, hij heeft een zwart-witte tekening met een lichte buik en een donkere rug. Het mannetje heeft in de broedtijd een heel opvallend zwart-wit patroon op de kop en de borst, terwijl het vrouwtje iets bescheidener van kleur is. Tapuiten zijn vaak te vinden op plekken waar ze kunnen jagen op insecten of andere kleine diertjes, en ze staan bekend om hun karakteristieke gedrag: vaak zitten ze rechtop op een stengel of een stenen muurtje, kijkend naar hun omgeving.
Het is een migrerende vogel die ’s winters naar Zuid-Europa of Noord-Afrika trekt. Nederland trekken veel Scandinavische en Groenlandse vogels door van april tot diep in mei, in het najaar vooral augustus/september tot in oktober. Ze trekken vooral ’s nachts, waarbij ze 300 kilometer per etappe afleggen.