Sijs

De sijs is een geelgroene, kleine en sierlijke neef van de putter. Vooral in de winter zie je de vogel soms in grote groepen in elzen en berken.

De sijs eet vooral zaden van els, berk en naaldbomen. In de broedgebieden is de soort in hoge mate afhankelijk van sparren en pijnbomen. De spitse, tamelijk lange en kegelvormige snavel is bij uitstek geschikt om zaden uit halfgeopende den- of sparappels, elzenproppen en berkenkatjes te peuteren. Vooral tijdens de doortrek in de lente eten sijzen ook graag pindaโ€™s.

Sijzen broeden uitsluitend in de omgeving van omvangrijke naaldhoutbossen. Vooral oude sparrenbossen scoren goed. In de herfst en winter arriveren soms grote zwermen uit Noord- en Oost-Europa, op zoek naar zaden van els en berk. Sijzengroepjes houden zich dan vooral op in bossen, parken en tuinen.

Locatie: De Hoge Veluwe
๐Ÿ“ธ Nikon D7500 – 500mm