Slapende eekhoorn

Eekhoorns houden geen winterslaap hij doet het gewoon wat rustiger aan en zoekt de warmte op in zijn winternest liefst in een boomholte. Ze blijven in de winter druk in de weer in het terugvinden van hun voorraad. Deze eekhoorn deed enkel een middagdutje 🫥

De eekhoorn (Sciurus vulgaris) wordt ook vaak rode eekhoorn genoemd. Het is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. De eekhoorn is net als bevers, hamsters en muizen een knaagdier. De Latijnse naam van de eekhoorn betekent ‘gewone schaduwstaart’. Dat is vanwege zijn karakteristieke zithouding, met de staart over de rug.

De oorpluimen van de rode eekhoorn die hier voorkomt, zijn in de winter langer dan in de zomer. Wetenschappers zijn er nog niet achter wat de functie van deze pluimage precies is. Mogelijk helpen de lange haren warmteverlies uit hun dunne oortjes tegen te gaan.

De rode eekhoorn die wij hier rond zien hupsen, kan in het wild zeven jaar worden. Helaas lukt dat de meesten niet. Slechts één op de vier haalt zijn eerste verjaardag, en maar één procent van de wilde eekhoorns kan de vijf aan tikken. In gevangenschap, waar roofdieren, nootjesgebrek en auto’s niet op de loer liggen, kunnen ze wel twaalf jaar worden.

Location: Beernem
Gear: Nikon D7500 – 200-500mm