Aziatische Roodborsttapuit

De Aziatische roodborsttapuit is een zeer zeldzame soort in onze contreien.

De Aziatische Roodborsttapuit lijkt in alles op ‘onze’ Roodborsttapuit. Het mannetje heeft een witte kraag die verder doorloopt tot op de nek. De onderzijde is lichter en het oranje op de borst is minder uitgebreid. Verder zijn de zwarte okselveren opvallend in de vlucht. Het vrouwtje heeft een egaal roodbruine stuit, in plaats van een gestreepte stuit. In winterkleed houdt het mannetje het midden tussen zijn zomerkleed en dat van het vrouwtje. De zang van het mannetje lijkt wat op die van de Heggenmus.

Het broedgebied van Aziatische Roodborsttapuiten loopt van Noord- en Oost-Rusland naar het oosten tot in MongoliΓ« en zuid tot in Kashmir en Tien Shan. Ze overwinteren voornamelijk in ZO-AziΓ«, van Zuid Japan via Thailand tot in India.Β 

Geluid: Aziatische roodborsttapuit